Skoči na glavno vsebino

Erasmus + nadaljuje svoje delo na Nizozemskem

V nedeljo, 13.11.2022, sta dva učitelja in štirje učenci odpotovali na izmenjavo na Nizozemsko. Po daljši poti smo v ponedeljek zavihali rokave in tako predstavili našo državo ter začeli z aktivnostmi projekta. Tema nizozemskega dela projekta je trajnostni razvoj. Učenci bodo imeli delavnico, kjer bodo odkrivali možnosti vpliva na na ogljični odtis.

Brez koles vsekakor na Nizozemskem ne gre.

Ponedeljek, 14.11.2022

Ponedeljek je pomenil začetek načrtovanih aktivnosti na Nizozemskem. Pred samim vstopom v šolo so se naši pogledi zaustavljali na večjem parkirišču. Ampak ne zato, da bi opazovali kakšne avtomobile, temveč so nas popolnoma prevzela številna kolesa. Dokaz temu, da je Nizozemska res dežela kolesarjenja.

Prvi korak je bil spoznavanje vseh učencev v projektu. Po navodilih učiteljice likovne vzgoje, so učenci hodili po učilnici in dopolnjevali zahtevane podatke, kot so na primer starost, država od koder prihajajo, najljubši hobiji in podobno. Šlo je za nekakšno hitrostno spoznavanje. Kasneje so učenci predstavili izbrane ekološke teme. Naši učenci so predstavili funkcije gozda pri nas in projekt Natura 2000, saj v evropskem smislu igramo eno ključnih vlog kar zadeva gozdnatosti.

Po premoru je sledil ogled mesta Naaldwijk. Učenci so se razdelili v skupine in s pomočjo navodil raziskovali točke v mestu. Gre za majhno, a zelo lepo mestece.

Torek, 15.11.2022

V dopoldanskem času smo si najprej ogledali hortikulturni center v pokrajini Westland. Učitelji smo prišli do centra z majhnim avtobusom, učenci pa seveda s kolesi.

Ta ogromen center je razdeljen na tri dele: izobraževalnega, raziskovalnega in tehnološkega. Tukaj so nam predstavili sedanjost in tudi bodočnost gojenja kultur. Gre za nekakšno umetno, tehnološko dovršenost pridelovanja. Cilj je velika donosnost  na račun čim manj gnojil, prsti, količine vode in podobno. Zelenjava, rastline, sadje se goji v rastlinjakih, kjer s pomočjo tehnologije nadzorujejo nivo vlage, temperature,  (UV) svetlobe in še nekatere druge parametre. Na ta način vplivajo na razvoj rastlin. Na splošno je na tem območju ogromno rastlinjakov.

Kasneje so se učenci razdelili v dve skupini. Ena je obiskala manjši muzej zgodovine Naaldwijka, druga pa je obiskala proizvodnjo rož ‘Forever Plants’. Gre za ogromen obrat proizvodnje rož, ki jih prodajajo po celem svetu. Gre za nekdanje družinsko podjetje. Najprej nam je lastnik predstavil zgodbo tega podjetja, kasneje pa nas je popeljal po obratu. Podjetje daje velik poudarek varstvu okolja. Tako smo lahko spoznali kolike vlage in kakšno temperaturo potrebujejo rastline, kako lahko razmnoževanje insektov vpliva na razvoj rastlin, katere insekte je potrebno dodajati, spremljati in morebiti zavirati, da je rast rastlin optimalna. Zelo dobra izkušnja.

V naslednjih dneh se že veselimo ogleda Amsterdama in Rotterdama.

Sreda, 16.11.2022

Ob 8.30 smo se odpravili proti glavnemu mestu Nizozemske, Amsterdamu. Med  vožnjo po avtocesti smo lahko opazovali zelena prostranstva travnikov in pašnikov nad katerimi so občasno štrleli znameniti, tradicionalni mlini na veter in sodobne vetrnice. Vse tisto kar slišimo in preberemo v šoli v geografskih učbenikih.

Nekaj kilometrov pred glavnim mestom smo bili del večjega prometnega zamaška, kar pa je za tako veliko mesto v današnjem času nekaj vsakdanjega.

Prva točka našega ‘osvajanja’ Amsterdama je bil obisk znamenitega muzeja Rijksmuseum. Gre za ogromen kompleks z nekaj najbolj impozantnimi umetniškimi slikami in ostalimi umetniškimi deli. Če omenim samo osebni portret Vincenta Van Gogha, portrete Napoleona Bonapartea in najznamenitejše slike slovitega Rembrandta, nam je lahko jasno, kako impozanten je ta muzej. Da pa je bil obisk muzeja še bolj zanimiv, so učenci s pomočjo spletne aplikacije ‘Sanapguide’ iskali izbrana umetniška dela.

Kasneje smo se odpravili peš proti točki, kjer se vkrcamo na čolne in se odpravimo na dvourno vožnjo po znamenitih amsterdamskih kanalih. Med hojo smo bili priča številnim kanalom in seveda posebne stavbne arhitekture, kjer prevladujejo združene stavbe z opečnimi, barvitimi fasadami s številnimi okrasji večinoma v vrhnjih, zaobljenih delih stavb.

Med pohodom smo se ustavili na večjem trgu z večimi znamenitostmi, kot je na primer Kraljevska palača. Tukaj smo imeli nekaj prostega časa za okrepčilo.

Odpravili smo se proti zadnji točki, posebni dogodivščini, in sicer vožnji s čolni po amsterdamskih kanalih. Razdelili smo se v nekaj skupin in se udobno namestili v čolne. V vsakem smo imeli vodiča. Vožnja je trajala približno dve uri. Da pa nismo samo opazovali lepote amsterdamskih kanalov, ulic in stavb, smo morali med vožnjo prepoznavati objekte, zapisane na priloženem ‘delovnem listu’. Res je bila posebna dogodivščina, odlično. No, res pa je tudi, da je bilo nekoliko vetrovno, hladno, a vredno vsakega trenutka našega ‘vodnega potovanja’. Ko smo končali z vožnjo po kanalih, nas je v bližini že čakal avtobus, ki nas je varno odpeljal proti šoli. Amsterdamska dogodivščina se je tako končala. Pa še kdaj.

Sreda, 17.11.2022

Sledil je dan za šport in počitek. Uživali smo v športnih aktivnostih.

Učenci so sedaj s svojimi že tradicionalnimi prevoznimi sredstvi – kolesi prispeli do večjega športnega kompleksa in se odpravili do bližnje telovadnice namenjene gimnastiki. Pogoji za delo v telovadnici so resnično izjemni. Slike povedo vse. Tukaj so se v dobrih dveh urah udejstvovali v različnih športnih panogah: gimnastiki, igranju nogometa, igri med dvema ognjema, skakanju na trampolinu in podobno. Za varnost je bilo super poskrbljeno. Nekaj učiteljeva se nas je priključilo športnih igram. Odlično. Po koncu športnih aktivnosti, so se učenci odpravili k družinam, ta dan je bil namenjen preživljanju prostega časa pri gostujočih družinah.

Učitelji smo se po drugi strani sestali na šoli, kjer smo pregledali in se dogovorili glede izvedbe prihajajočih obveznih aktivnosti znotraj projekta Erasmus+. Po kosilu smo učitelji imeli prosti čas.

Čeprav nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno (vetrovno z rahlim dežjem), smo prosti čas izkoristili kolikor se le da. Tako smo si ogledali primer zelenega, zajezitvenega nasipa, ki varuje in ločuje območje od bližnjih kanalov. Primer polderja. Območje je kot habitat zavarovano znotraj Nature 2000. Seveda pa izsuševanje ne bi bilo mogoče brez mlinov na veter, morda najznamenitejših objektov na Nizozemskem in simbola kuluturne dediščine.

Navkljub slabemu vremenu, kolesarjev ni manjkalo. Kako bi le. No, glede tega smo se sedaj že navadili. Temu, sicer ničkolikokrat že videno, priča kolesarska steza, ki jo mirne duše lahko poimenujemo kar ‘kolesarska dvopasovnica’.

Tako, jutri ogled še enega ogromnega mesta, ki sliši na ime… Rotterdam. Že komaj čakamo.

Jutri nas čaka obisk Rotterdama in v soboto odhod nazaj proti domu.

Petek, 18.11.2022

V petek smo se ob 8.30 odpravili proti Rotterdamu, ki je po številu prebivalcev drugo največje mesto na Nizozemskem, takoj za Amsterdamom. Urbano območje Rotterdama presega milijon prebivalcev. Avtobus nas je pripeljal do nekdanjega kopališča ‘Blue City’, od koder smo se sprehodili ob obali in v ozadju za večjim vodnim telesom občudovali visoke, moderne zgradbe in nekatere mostove. Čutiti je pridih evropskega velemesta. Vodič Mark, ki živi v Rotterdamu, nam  je opisal to območje.

Vrnili smo se do objekta ‘Blue City’, kjer sta nas pričakala dva vodiča, ki sta nas po korakih vodila skozi razvoj nekdanjega kopališča. Razdelili smo se v dve skupini. Gre za trajnostno preoblikovan objekt, kjer delujejo zagonska podjetja z idejami varovanja okolja s čim manj odpadnih snovi. Kot primer naj navedem kavne usedline, ki služijo kot prst, ki jo lahko uporabijo za gojenje gob, ali pa ogljikov dioksid, ki se sprošča pri proizvodnji piva, tega pa absorbirajo alge. Takšnih primerov je še več. Veliko se da narediti glede trajnostnega razvoja. Zelo pohvalno.

Kasneje smo se sprehodili proti središču mesta. V ozadju smo že lahko opazili rumeno, moderno in nenavadno zgradbo v obliki večih združenih, štrlečih kvadratnih oblik. Tukaj smo veliko fotografirali, saj takšen tip zgradbe res redko srečaš. V bližini je tudi prvi nebotičnik v Rotterdamu. Kamor koli si se ozrl, si videl veliko modernih, nekonvencionalnih zgradb.

Načrtovan je bil ogled še enega, ekološko naravnanega objekta, a je žal zaradi slabega vremena (občasen dež in veter), ogled odpadel.

Posledično smo imeli več prostega časa, kar je najbolj razveselilo učence. Ustavili smo se pri ogromnem objektu, nekakšnem nakupovalnem središču, kjer prevladujejo številne restavracije in prodaja različnih kulinaričnih dobrot. Ta center je bil tudi točka zbora pred odhodom proti avtobusu. Še pred tem smo naredili skupinsko fotografijo.

Če primerjamo Rotterdam z Amsterdamom, takoj začutimo več modernih potez. Modernistnični tloris, več odprtega prostora, moderne zgradbe. Vsaj na območju, kjer smo bili. Sicer so tudi tukaj kanali s čolni in ladjami, a ne tako izrazito kot v Amsterdamu, kjer je mestni živež neposredno ob kanalih.

Odpravili smo se proti šoli. Preostanek dneva so učenci preživeli pri družinah, učitelji smo kasneje imeli zaključno druženje. To je bil zadnji dan pred odhodom domov.

Sobota, 19.11.2022

V soboto, 19. 11. 2022, smo se vrnili domov. Z učenci in njihovimi gostitelji smo se dobili pred hotelom ob 7.30. Pričelo se je daniti, kar smo izkoristili za sprehod do bližnje peščene obale  Severnega morja. Tukaj smo naredili nekaj zaključnih fotografij. Lep spomin. Odpravili smo se nazaj proti hotelu in čakali na taksi, ki nas je odpeljal proti amsterdamskemu letališču. Stežka smo se poslovili od gostujočih družin. Najbolj čustveni so bili seveda učenci in njihovi vrstniki, tudi kakšna solza je spolzela po obrazu.

Na letališču smo opravili vse potrebno in mirno čakali na let proti graškemu letališču. Po prihodu smo naredili še zadnjo fotografijo, nato pa se odpravili proti izhodu, kjer so učence z nestrpnostjo že čakali njihovi starši. Sledi veselje in prvi objemi staršev in njihovi otrok. Čakala na se je še vožnja proti Mariboru, kamor smo varno prispeli okrog 14.30. Tako se je gostovanje na Nizozemskem zaključilo.

Za nobeno gostovanje v sklopu tega projekta ne veš kaj pričakovati, tudi za to nismo. A na koncu spoznaš, da je vsako nekaj posebnega, in tudi to gostovanje na Nizozemskem ni izjema. Pridobiti nova znanja in hkrati spoznati ter doživeti kulturo takšne države kot je Nizozemska je nekaj kar vedno ostane v spominu.

Vsako gostovanje pa odpira vrata novih poznanstev, druženj in novih izkušenj. Neprecenljivo.

A primarno vlogo igrajo učenci. Možnost doživeti utrip druge države, spoznati novo okolje in stkati nova prijateljstva, je nekaj posebnega. Nenadomestljivo.

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost