Skoči na glavno vsebino

Mednarodni projekt Crocus project

Irska nevladna organizacija Holocaust Education TRI že več let v enajstih državah izvaja »The Crocus Projekt« oz. projekt Sajenje čebulic rumenega krokusa, v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok in tisoče ostalih otrok, ki so bili  žrtve holokavsta. Projekt financira Evropska komisija. S šolskim letom 2018/2019 je v projekt vstopila tudi Slovenija.

Projekt se začne izvajati jeseni, ko se zasadijo čebulice rumenega krokusa, ki na Irskem zacveti okrog Mednarodnega dne spomina na holokavst (27. januar). Rumena barva žafrana nas spominja in opominja na rumene zvezde, ki so jih  Judje morali nositi v času nacizma. Spomladi nas bodo ti rumeni cvetovi spominjali na otroke, ki so izgubili življenje v II. svetovni vojni. Vendar nas lepota rumenega cvetja opominja, da se še po tako težkih preizkušnjah lahko začne novo življenje.

V šolskem letu 2018/2019 je v projekt na pobudo Zavoda za šolstvo pristopila tudi naša šola.

Učiteljica zgodovine Marjetka Berlič je učencem I. VIO predstavila zgodbo Hane Brady, nato pa so otroci pod mentorstvom Lidije Hruškar, ki vodi interesno dejavnost Šolski eko vrt, v korita pred učilnicami posadili čebulice. Pri projektu sodeluje tudi učitelj Boris Hranjec.

Čeprav je zgodba o Hani in nedolžnih otrocih žalostna, pa nas bo cvetenje rumenih krokusov spomladi navdalo z upanjem.

 

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost