Skoči na glavno vsebino

Ekskurzija v Mauthausen 11. maja 2019

Na Ministrstvu za znanost, izobraževanje in šport smo bili prepoznani kot šola z odlično prakso sodelovanja z Muzejem narodne osvoboditve Maribor (Muzej za mir). Prav tako že veliko let gostimo razstave, ki govorijo o množičnih kršitvah človekovih pravic. Letos je bila tema Porajmos ali skriti genocid nad Romi. Zato smo bili izbrani za obisk koncentracijskega taborišča Mauthausen, ki ga ministrstvo tudi financira. Stroške vodenja v taborišču je krila Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilne vojne.

V mesecu aprilu nas je obiskal nekdanji taboriščnik Dušan Simčič skupaj z dr. Moniko Kokalj Kočevar iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Gospod Simčič je z nami delil svojo življenjsko zgodbo. Tako smo dobili uvodne informacije o taborišču.

V soboto, 11. maja smo obiskali Mauthausen. Več kot dve uri in pol smo si ogledovali ta prostor nekdanje groze. Z nami sta bili tudi novinarka Večera gospa Barbara Bradač in predsednica Sveta staršev naše šole, gospa Žana Tischler.

Po ogledu taborišča smo obiskali še mesto Linz. Skupaj smo preživeli dan, poln novih spoznanj. Želimo si le lahko, da takih časov več ne doživimo.

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost