Skoči na glavno vsebino

Bodi FIT, bodi KUL

V SVOJI KARIERI SEM ZGREŠIL VEČ KOT 9000 METOV. IZGUBIL SEM SKORAJ 300 TEKEM. 26-KRAT SO MI ZAUPALI ZMAGOVALNI MET, VENDAR SEM ZGREŠIL. V ŽIVLJENJU SEM ZNOVA IN ZNOVA NEUSPEŠEN. IN ZATO MI USPE. (MICHAEL JORDAN)

V mesecu aprilu na šolah vsako leto izvajamo meritve za športno vzgojni karton (ŠVK). Prav zadnja leta, ko so rezultati drastično padli, se je pokazalo, kako zelo je redna športa dejavnost pomembna za zdrav in celosten razvoj vsakega posameznika.

Slika 1. SLOFit diagram (vir: https://www.slofit.org/o-slofit)

ŠVK dejstva:

  • Meritve že od leta 1984.
  • Več kot 7 milijonov setov meritev do sedaj.
  • Leta 2015 so bili otroci 1,3% višji kot leta 1991.
  • Leta 2015 so bili otroci 6% težji kot leta 1991.
  • Med letoma 1991 in 2015 kar 13% porast kožne gube.
  • Leta 2015 so otroci 6% manj vzdržljivi kot leta 1991, kar negativno vpliva na njihovo zdravje in šolsko učinkovitost.
  • Leta 2015 je za 12% manjša moč rok in ramenskega obroča otrok kot leta 1991, kar posledično vpliva na slabo držo in v kasnejših letih težave s hrbtenico.
Slika 2. Prikaz trendov gibalno nizko in visoko učinkovitih otrok v obdobju 1991 – 2021. (Vir: https://www.slofit.org/Portals/0/Letna-porocila/Porocilo_2021_web.pdf)

Stvari so rekordno nizko stanje telesnega in gibalnega razvoja dosegle v šolskem letu 2019/20. Skupna gibalna učinkovitost pri fantih in dekletih je ostala več kot 15% pod ravnjo iz šolskega leta 2018/19, ko otrok in mladostnikov še niso omejevali ukrepi za zajezitev epidemije COVID-19.

FITbarometer – klikni in poglej, kako se spreminja trend indeksa gibalne učinkovitosti:

https://www.slofit.org/fitbarometer

Pretekla šolska leta niso bila običajna in s tem je povezan tudi neobičajen razvoj otrok in mladostnikov. Le-ta je bil nenaraven in s seboj nosi senco nepredvidljivih posledic. Dejstvo je, da se bodo posledice odrazile tako na telesnem in gibalnem razvoju otrok, na upadu vrhunskih dosežkov slovenskega športa, zmanjšanji učni uspešnosti, zmanjšani delovni učinkovitosti kot tudi na zmanjšani kakovosti celostnega življenja.

Nemudoma je potrebna aktivacija celotne družbe. Čim več gibanja, uravnotežena prehrana, dovolj spanja in aktiven življenjski slog vsakega posameznika je le nekaj stvari, ki jih lahko začenjamo spreminjati na boljše že danes.

Si za? Potem je pravi čas ZDAJ. Bodi FIT bodi KUL.

#FITKobalek #zdravje #motivacija #mašto

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost