Skoči na glavno vsebino

Nekoč in danes

VSI OTROCI POTREBUJEJO MALO POMOČI, MALO UPANJA IN NEKOGA, KI VERJAME VANJE. (Magic Johnson)

Ob zaključku leta, ki se navihano poslavlja od nas, bomo v tokratnem FIT Kobalčku pregledali nekaj zanimivih podatkov. Kljub razdvojenosti, ki je prežemala Slovenijo to leto, je bila naša država združena ob uspehih slovenskih športnikov.

Na spletni strani https://greatestsportingnation.com/home lahko tako vidimo zavidljivo statistiko naše države. V statistične podatke so zajeti športni dosežki enega leta, v tem pa je na lestvici po rezultatih glede na število prebivalcev na prvem mestu prav Slovenija.


Slika 1. Svetovna statistika športa (vir: https://greatestsportingnation.com/home).

In ker iz majhnega raste veliko, poglejmo, kje lahko otroke spodbudimo, da bodo zajadrali v svet športa, ki je pravzaprav ne le športna aktivnost, temveč tudi šola življenja. S športom skrbimo za zdrav način življenja, krepimo svoje telo ter spoznavamo številne vrednote:

  • enakost
  • veselje in zadovoljstvo
  • spoštovanje
  • sodelovanje in strpnost
  • pravičnost
  • vztrajnost
  • odgovornost in zaupanje
  • predanost
  • kreativnost in pogum…

V naslednjih grafičnih analizah lahko vidimo, kako se stvari spreminjajo skozi leta. In prav zaradi epidemije COVID-19 je stanje na veliko področjih alarmantno.


Slika 2. Delež otrok z visokim deležem podkožnega maščevja po letih – zgornjih 10% kožne gube nadlahti obdobja 1989 – 2020 (vir: SLOfit, Fakulteta za šport, Univerza v Ljubljani).

V primerjavi s preteklim obdobjem smo bili priča najvišjemu porastu podkožnega maščevja v zgodovini spremljave športno-vzgojnega kartona, saj se je ta v enoletnem obdobju povišal za več kot 16%.


Slika 3. Velikost upada različnih gibalnih sposobnosti in splošne gibalne učinkovitosti.

Tudi v zgornjem statističnem grafu lahko vidimo, da je prišlo do upada prav vseh gibalnih sposobnostih tako pri fantih kot dekletih. Splošna gibalna učinkovitost je upadla za več kot 13%. Najbolj med vsemi sposobnostmi pa je upadla splošna vzdržljivost.

Zato smo zdaj na vrsti mi, odrasli. Da spodbudimo otroke, da aktivno preživijo svoj prosti čas, počitnice, dneve med tednom in dneve med konci tedna. Da verjamemo v njih in jim podarimo zgled.

(Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost